Mistä nettisivut?
Muut saavat hoitaa tuon syvällisen blogaamisen, mie aloitan INNOblogaamiseni käytännön asioista. Meinasin blogata tämän lievempänä versiona ensin omaan blogiini, mutta sitten hoksasin, että INNOfoorumiin voin maratonimassiiviblogata pidemmästi, ohjeineen kaikkineen. Olen nimittäin lyhyen ajan sisällä saanut kolme aika epäröivää tarjouspyyntöä nettisivujen tekemisestä: lähinnä niissä on tiedusteltu, miten kannattaisi toimia, jos nettisivun haluaa tehdä ja *kehtaako* sitä tarjouspyyntöä tehdä. Samaan aikaan yhä useammasta näistä viesteistä kuultaa läpi, että nettisivut ovat olleet suunnitteilla jopa vuosikausia ja että niitä on kyselty. Näistä melkein-tarjouspyynnöistä ja yleisesti viimeisen parin vuoden aikana käymieni eri tasoisten keskustelujen pohjalta uskaltanen todeta, että käsityöläisillä ja kuvataiteilijoilla on edelleen aika kova kynnys hankkia itselleen nettisivut. Yleinen ongelma tuntuu olevan, ettei uskalleta lähteä liikkeelle, kun ei tiedetä, mistä lähteä liikkeelle. Siis:
Nettisivuja varten tarvitset:
- tekijän
- verkkotilaa sivuille
- ...ja nettisivujen tekijä tarvitsee materiaalia nettisivujen tilaajalta: tyhjästä ei nyhjäistä
Mistä kannattaa aloittaa?
Vastaa näihin kysymyksiin: miksi haluat nettisivut? Mikä on ensisijainen tavoitteesi? Kenelle sivut ovat suunnattu? Onko mm. tarvetta kieliversioille?
Millaisen ja kuinka laajan sivuston itsellesi haluat? Sivusto voi olla mm. esittelysivusto, jossa kerrotaan yrityksen/käsityöläisen/taiteilijan taustaa ja esitellään tuotteita yleisesti tai se voi olla paikka, jossa tuotteita konkreettisesti myydään (= kauppapaikka).
Millainen on sivuston tulevaisuus: onko tarkoituksesi itse päivittää sivustoa vai haluatko, että sivujen tekijä hoitaa päivityksen? Kuinka paljon sivuille laitetaan päivitettävää tietoa ja kuinka usein sivuja on tarve tulevaisuudessa päivittää?
Parhaiten liikkeelle pääsee tutkimalla muiden saman alan yrittäjien/tekijöiden nettisivuja ja tekemällä muistiinpanoja. Hyvät asiat huomaa nopeasti ja ärsyttävät vielä nopeammin. Sivujen tekijää helpottaa suuresti, jos osaat heti mainita ainakin joitakin asioita, mitä haluat/et halua sivuille tai miltä haluat/et halua sivun näyttävän. Nämä asiat on hyvä miettiä valmiiksi, ennenkuin pyytää tarjousta, koska silloin asia hahmottuu itsellekin paremmin ja molemmilla osapuolilla on helpompi edetä asian kanssa.
Minne ja miten?
Sivuja varten tarvitset netistä paikan, eli kotisivutilaa/serveritilaa sivuillesi. Jos sinulla on nettiyhteys kotonasi, sinulla todennäköisesti on myös kotisivutilaa automaattisesti, eikä siitä tarvitse erikseen maksaa. (Tämän voi tarkistaa omasta nettisopimuksestaan.) Sivut voi laittaa sinne tai niille voi hankkia oman mm. .fi, .com, tai .net -päätteisen domain tunnuksen. Domainin voit keksiä itse, mutta sen on oltava hyvän maun mukainen, eikä se saa loukata yritysten nimi- tai tavaramerkkioikeuksia. Domainin rekisteröinti maksaa palveluntarjoasta riippuen kertalaakina 0-30 euroa (Fi -päätteen rekisteröinti on hieman kalliimpi kuin muiden, koska siihen tulee Viestintäviraston n. viidenkympin rekisteröintimaksu) ja sen ylläpito 5-20 euroa kuussa. Mieti siis jo hieman etukäteen, riittääkö sinulle alkuvaiheessa palveluntarjoajan tarjoama osoite (esim. muotoa www.palveluntarjoaja.fi/napselikukkuu) vai haluatko oman domainin (esim. muotoa napselikukkuu.fi) - ja jos haluat domainin, mikä sen pääte tulisi olemaan (.com, .net, .info, .org ...)
Sivuston tekijän kanssa voi ja kannattaa jutella asiasta. Asian ehtii päättää siinä vaiheessa, kun sivuja tehdään, mutta kannattaa miettiä asia ajoissa itselleen selväksi. Jos päättää pitäytyä nettipalveluntarjoajansa ilmaisessa kotisivutilassa alkuvaiheen, mutta pari viikkoa sivujen julkaisun jälkeen päättääkin hankkia oman domainin, sivujen muuttaminen toiseen osoitteeseen ei ole suuri homma sivujen tekijälle tai päivittäjälle. Sen sijaan ikävämpää on, jos nettisivuista ja niiden osoitteesta on ehditty jo tiedottaa ja varsinkin, jos ensimmäinen osoite on jo painettu vaikkapa käyntikorttiin...
Mistä tekijä?
Jotta tämä ei menisi mainokseksi, painotettakoon, että tarjouksia *kannattaa* kysyä useammalta taholta. Nettisivun tekijöitä voi mm. googlata tai löytää puhelinluettelostakin. Kaikkein paras keino on kuitenkin kysyä niiltä, joilla jo on nettisivut. Jos lähipiiristä ei löydy tekijöitä, kannattaa googlata oman alansa - ja vaikka muidenkin - hyvältä vaikuttavia sivuja, ottaa yhteyttä sivujen omistajaan ja kysyä niiden tekijää ja kokemuksia sivujen tekijän kanssa työskentelystä. Sähköposti on tällaisessa hyvä lähestymisväline, koska siihen sivujen omistaja voi vastata silloin, kun on parhaiten aikaa - joten ei kannata pelätä "häiritsevänsä" kyselyllä.
Tarjouspyynnön *kehtaa* laittaa - ilman sitä asiat eivät lähde etenemään.
Mitä tarjousta pyydettäessä kannattaa kertoa?
Nettisivujen tekijän kannalta on tärkeäintä tietää, kuinka laajaa sivustoa ollaan ajateltu ja mihin tarkoitukseen. On eri asia tehdä parin kolmen sivun pieni esittely-/tiedotussivusto kuin useamman kymmenen sivun tuotekuvasto tai kauppapaikka. Myös muut asiat hahmottuvat nopeammin, jos laitat tarjouspyyntösi mukaan kaiken, mitä olet sivustostasi miettinyt. Kannattaa myös mainita, jos sinulla on valmiiksi graafinen ilme tai muuten graafista aineistoa, esim. esitteitä tms., joiden ulkoasua haluaisit sivuston noudattelevan.
Sivujen tekemisen lisäksi tässä vaiheessa kannattaa pyytää myös tarjous sivujen päivittämisestä, jos et itse halua ylläpitää sivujasi.
Mitä tekijä haluaa tietää siinä vaiheessa, kun alkaa tehdä sivuja?
Tässä vaiheessa kaikki ajatukset sivuston tarkoituksesta ja kohderyhmästä, toivomukset sivuston tyylistä ja ulkoasusta yms. oleellinen kannattaisi viimeistään olla mietittynä.
Sivuston tekijän kanssa yhdessä kannattaa miettiä, mitä tekstiä on hyvä laittaa mihinkin. Jos käytät edullisia nettisivuston tekijöitä, tekstin ja kuvamateriaalin tuotanto on omilla harteillasi (mutta hyvä nettisivujen tekijä muokkaa tekstisi netissä luettavaksi). Suuremmalla rahalla voit hankkia sivujen tekijäksi mainostoimiston, jossa on copy writer, joka voi kirjoittaa nettisivuillesi tekstit, ja valokuvaaja, joka ottaa varta vasten kuvat projektiisi.
Käytännöt sivujen tekemiseen ovat aina hieman erilaisia tekijästä riippuen, joten ennenkuin sivuja ryhdytään toteuttamaan, on hyvä istua saman pöydän ääreen (pullakaffee poistaa aina alkujännitystä) ja tsekata yksityiskohdat läpi.
Tässä ei varmaankaan tullut esiin kaikkia askarruttavia asioita. Kysyä voi mm. klikkaamalla alareunan kommentit-kohtaa - vastailen ja täydentelen tätä tarvittaessa.
2 kommenttia:
Selkeät ohjeet. Kun vain olisi runsaasti paljon käsityöläisiä jotka lukevat sen. Minä taisin viimeksi selittää kysyjälle paljon monimutkaisemmin.
Hyvät ja kattavat ohjeet, hyviä vinkkejä mitä kannattaa ottaa huomioon sivuja tilatessa ja tehdessä.
Yksi asia on myös joka kannattaa ottaa huomioon on että jos omaat nettiyhteyden ja siten myös kotisivutilan, ei internetoperaattorit kuitenkaan usein tarjoa tietokantoja kotisivutilan yhteydessä. Joten tällöin täytyy tilata webhotellista erillinen webhotellipaketti. Nämä on onneksi nykyään jo tosi halpoja ja monipuolisilla ominaisuuksilla varustettuja, hinnat usein lähtevät 30€, jolla saa webhotellin millä useimmat jo pärjäävät!
Apua ja websuunnitteluakin saa nykyään halvalla ja hyvät työkalut joilla päivittää sivujaan. Itse olen tehnyt yhteistyötä http://websivu.info yrityksen kanssa ja voin suositella palvelua muillekin.
Lähetä kommentti